De senaste åren har marknaden för bärbara PC-datorer varit en dyster historia. Visst har det sålts massor av bärbara datorer, men väldigt många av dessa är – i brist på finare ord – ren skit. PC-tillverkarnas fokus har legat på att pressa priserna, vilket lett till att elektronikaffärerna översvämmats av tokbilliga och tekniskt undermåliga datorer.
Du kan idag få en bärbar dator med 15,6-tumsskärm för runt 3500 kronor. Kvaliteten på sådana här datorer är förfärlig, och PC-tillverkarna har verkligen hamnat i en ond spiral där man pressat priserna i samma takt som man, för att kunna finansiera de låga priserna, snålat på hårdvaran. Nu vill de bort från det här. 2012 års bärbara datorer heter ultrabooks.
För ungefär ett år sedan köpte jag en superbillig bärbar dator från HP, för att ta reda på hur kvaliteten egentligen är på lågprisdatorerna. HP brukar historiskt sett bygga relativt hyfsade datorer, och jag hade då en annan bärbar HP som jag var mycket nöjd med (den var dock i en helt annat prisklass). Datorn som levererades hem var pinsam.
Självklart är det så att man får vad man betalar för. Det gäller även datorer. Det är omöjligt att bygga en bra bärbar dator och sälja den för 4000 kronor.
Om vi jämför med Apple, så kostar en MacBook Air med 13-tumsskärm och SSD på 256 GB 14995 kronor. Jag får ofta höra att ”man kanske borde köpa en Mac, om de inte vore så dyra!”. Då brukar jag kontra med att MacBook inte alls är dyr. Den kostar rätt mycket pengar, men den är inte dyr. Begreppet dyr betyder att du betalar för mycket pengar för vad du får. Det gör du inte när du köper en MacBook.
Dåliga PC-datorer drar konsumenter till Mac
En bärbar dator för 4000 kronor ger vad man betalar för. Det är ingen bra dator, och den kommer inte att fungera bra. Jag är övertygad om att många PC-användare som suttit med lågprisdatorer har tröttnat på den, felaktigt lagt skulden på att det är Windows som är dåligt, och sedan bytt till Mac, varpå de blivit supernöjda.
Att byta till Mac är ett bra val. Jag har själv både en MacBook Pro och en MacBook Air, och jag gillar dem skarpt. Det är riktigt bra datorer och Mac OS X är ett väldigt bra operativsystem. Men Windows 7 är också ett väldigt bra operativsystem. Problemet är att Windows ofta levereras på en dator som är usel. Apple har fördelen att de själva tillverkar datorerna, vilket gör att de kan anpassa hårdvaran till att fungera perfekt med Mac OS X. Den möjligheten har inte Microsoft.
Jag skulle gissa på att Microsoft de senaste åren har känt en stor frustration över att deras Windows fått oförtjänt dålig kritik just för att hårdvaran i bärbara datorer är så dålig. Det är säkert därför som Microsoft i ungefär ett år pratat sig varma om den kommande trenden med snygga och välbyggda datorer med bra prestanda.
Trenden de talat om är ultrabooks – ett av Intel utvecklat koncept som lanserades under 2011 års sista kvartal. Under den pågående CES 2012-mässan har massor av ultrabooks visat. Det är tydligt att våra bärbara PC-datorer är på gång att bli klart mycket bättre; både till utseende, konstruktion och komponenter.
Tillverkaren Acer gick nyligen ut med att de helt kommer ge upp lågprissegmentet och istället fokusera på ultrabooks. Jag antar de tröttnat på att bygga dåliga datorer, och att de inte vill hålla på och kämpa med att bibehålla någon form av vinstmarginal.
Vad är ultrabooks?
Intel lanserade alltså konceptet ultrabooks under sista kvartalet 2011. Man har delat in arbetet i tre olika faser som sträcker sig fram till 2013, där man förändrar specifikationerna för vad som krävs av en ultrabook.
Man har hämtat mycket inspiration från Apple, det märks. Kent Vilhelmsson har testat en Asus Zenbook för PCOnlines räkning, där han konstaterar att datorn vid en första anblick är slående lik MacBook Air. Det här är bara positivt. Air är imponerande snygg och vi PC-entusiaster kan äntligen se fram emot många snygga bärbara datorer, istället för den bråten som tillverkare till stor del sysslat med de senaste åren.
En ultrabook ska ha ett chassi i helgjutet metall och får inte vara tjockare än 21 millimeter. Den ska ha en skärm på 13,3 tum, men under året blir det också aktuellt med modeller som har skärmar 14 och 15 tum. Vi kommer nog också att få se högre upplösning på skärmarna. Det här är dock inte så lätt som det kan tyckas. Man kan inte öka upplösningen på exempelvis en skärm på 13,3 tum hur mycket som helst, utan att normal text blir pytteliten.
Datorerna ska helst använda sig av SSD (Solid State Drive) istället för traditionella hårddiskar eftersom de är mer strömsnåla, helt tysta och ibland avsevärt snabbare. Vidare kan de använda sig av Intels CULV-processorer (Consumer Ultra-Low Voltage) och företagets integrerade grafikkretsar.
Vill du veta mer, kan du läsa min artikel Ultrabooks ska göra PC-datorer sexiga.
Så ser du att en bärbar PC är skräp!
Om du vill veta vad jag pratar om när jag säger att billiga PC-datorer är skit, tycker jag att du ska gå till den närmsta elektronikkedjan – exempelvis Mediamarkt, El-Giganten, Siba eller Expert. Ta dig till hyllorna som är fulla av bärbara datorer i prisklassen 3500-6000 kronor. Här nedan kommer ett par exempel på hur du känner igen en skräpdator.
Det här är så klart halvt på skämt, halvt på allvar. Jag hade inte brytt mig om att publicera det här om det inte vore för att det är fredag… :-) Så det är främst inom kategorin ”fredagsfniss”!
- Chassit är i plast. Plast är inget bra val när man ska bygga en dator. Det håller inte och det leder värme dåligt. En bra bärbar dator har ett metallchassi. Den enda anledningen till att man bygger i plast är för att hålla nere priset.
- Det går att böja datorn. Fäll ihop den billiga plastdatorn och håll den i varsitt hörn, diagonalt sett. Vrid sedan försiktigt. Ju mer den knakar, desto sämre bygge. Så här ska inte vara möjligt att göra. Om chassit går att böja, är det väldigt lätt att knäcka moderkortet och förstöra portar. Ett vanligt skäl till att datorer lämnas in på lagning, är att användaren anslutit ett USB-minne, en dongel för mobilt bredband eller ett par hörlurar, och sedan lagt datorn i soffan eller sängen. Det mjuka underlaget gör att USB-enheten eller kontakten pressa uppåt, och om chassit är böjbart kommer det innebära att porten på moderkortet, inne i datorn, pressas neråt. Resultat: porten går sönder, och i värsta fall knäcks kretsar på moderkortet.
- Chassit är flera centimeter tjockt. En ultrabook ska som sagt vara maximalt 21 millimeter tjocka. Billiga bärbara kan vara 30-40 millimeter. Det beror dels på att komponenterna är klumpigare eftersom man snålat in och inte använt komponenter som är gjorda för mobilt bruk, men främst beror det på att man måste lämna plats för luftutrymme. På grund av dåliga komponenter blir datorn snabbt varm och då behövs en massa luft för kylning.
- Det sitter flera ettriga fläktar i datorn. Dåliga billiga komponenter drar mycket ström och alstrar därför avsevärt mycket värme. För att i bästa mån lösa det använder man flera fläktar tillsammans med ovan nämnda luftutrymmen. En kvalitetsdator har förmodligen bara en liten tyst fläkt för utblås (ett undantag finns vad gäller dyra speldatorer, eftersom de har avancerade grafikkort som avger massor av värme).
- Batteritiden är under tre timmar. Kom ihåg att batteritider är beräknade under rätt snåla förhållanden och gäller inte om du kör med skärmen på hög ljusstyrka, använder WiFi och arbetar i relativt avancerade program. Den dåliga batteritiden beror delvis på att man snålat på batteriets kvalitet (batterier är dyra, därför väljer man billigast möjliga i lågprisdatorer) och delvis på de dåliga komponenterna som drar mycket ström.
Det finns vidare massor av detaljer att titta på vad gäller komponenterna i datorn, alltså vad man valt för processor, minne, typ av lagring med mera. Dessa har jag valt att inte ta upp här, eftersom det hade blivit onödigt långdraget.