Ska du välja en stationär eller bärbar dator? Jag får så klart väldigt många frågor om vilken dator man ska köpa. Vad är bäst? Vad är billigast? De allra flesta verkar idag vara ute efter en bärbar dator. Det märks på försäljning; det säljs fler bärbara än stationära PC.
Men många användare borde egentligen köpa stationär istället för bärbar. En vanlig fråga jag får är från personer som letar efter ”en bra bärbar PC för Internet och spel, som ska kosta runt 4000 kronor”. Jag kan döda det redan här. Du får ingen bra bärbar PC som klarar spel för 4000 kronor.
Köper du en bärbar PC för 4000 spänn, får du med största säkerhet något plastigt med dåliga komponenter och usel batteritid. Ska du ha datorn för att surfa, skicka e-post, betala räkningar och sitta i Office-programmen, och om du inte behöver använda batteriet utan kan köra med strömadaptern inkopplad, då duger emellertid en sådan här dator gott.
Sedan 90-talet har jag köpt mina datorer från Dell. Jag brukar därför rekommendera dem, eftersom de har hyfsat bra maskiner till ett lågt pris. Dell är på intet sätt bättre än någon annan tillverkare, men som regel har de ofta erbjudanden som gör att du kan få en bra dator – både stationära och bärbara – till riktigt bra priser. Besök Dells webbshop för mer information.
Fördelar med bärbar dator
En bärbar dators största fördel är naturligtvis att den är bärbar. Du kan ta med den överallt. Mellan hemmet och jobbet. Mellan biblioteket, skolsalen och sängen. Till köket och vardagsrummet. På tåget och på flyget. Men notera att tillverkarna snålar på batterierna för att hålla nere priserna. Vill du ha ett batteri som fungerar i ett par timmar, får du lägga till en eller ett par tusenlappar. Bärbara datorer är även snyggare och tar mycket mindre plats. Du slipper alla ormbon av kablar och dammråttor som bildas runt en stationär.
Fördelar med stationär dator
En stationär dator kostar inte lika mycket. Du får mycket mer prestanda än i en bärbar. Du kan bygga ut den och bygga om den i stort sett hur du vill, och du kan utan problem köpa till en intern hårddisk, mer minne, nytt grafikkort och så vidare. Är det prestanda du är ute efter ska du satsa på en stationär. Ska du spela datorspel får du lägga upp emot 20000 kronor för en bärbar PC som klarar de nya spelen. En stationär med samma prestanda kostar ungefär hälften. Här testar du om din dator klarar nya spel.
Nackdelar med bärbar dator
Snåla inte när du ska köpa en bärbar dator för det är inte lätt att uppgradera. Visst kan det gå att stoppa in lite mer minne, men mycket mer än så är det inte. Är du riktigt händig och inte bryr dig om utifall garantin försvinner kan du naturligtvis byta processor och dylikt, fast det är inte lätt. Går något sönder i en bärbar får du lämna ifrån dig hela datorn. Slutar mellanslagstangenten att fungera kanske datorn försvinner på service i två veckor.
I och med att datorn är bärbar riskerar den att få stryk om du råkar tappa den, sätta dig på den i soffan eller dylikt. Stöldbegärligheten är också högre, dels för att du kan ha den med dig men också för att det är så mycket lättare att stjäla en bärbar dator än en stationär.
Ergonomin i bärbara datorer är dålig jämfört med en stationär. Tangentbordet och muspinne/styrplatta är inget vidare och eftersom skärmen hamnar för lågt ner riskerar du nacksmärtor efter längre tids användning. Läs om ergonomi framför datorn.
Nackdelar med stationär dator
Den tar stor plats och kräver stora ytor för att kunna skapa en bra ergonomisk arbetsplats. Det är massor av sladdar överallt och den är ful, och ibland högljudd. Du kan inte flytta runt den hur som helst, vilket är jobbigt om du vill koppla in den till stereon i köket eller TV:n i vardagsrummet. Chassit samlar på sig ordentligt med damm (se dammig dator), som kräver att du rengör med jämna mellanrum (använd inte dammsugare – risk för statisk elektricitet).
Välj rätt bärbar PC!
Här nedan har jag samlat ihop ett par aktuella datorer som är bra och prisvänliga. Jag har plockat fram en dator från varje kategori, beroende på vad du är ute efter.
Billig enkel bärbar PC
Ditt behov: En bra och billig bärbar dator. Du vill ha en dator som du kan göra allt grundläggande på, men du vill inte betala mycket pengar för den. Den här datorn riktar sig till dig som vill kunna surfa, skicka e-post, kolla på film (både strömmande från film- och TV-sajter, såsom Headweb, Netflix, TV-kanalernas Play-sajter och YouTube), lyssna på musik (Spotify, iTunes och så vidare), blogga och spela enklare spel i webbläsaren. Datorn fungerar fint för att köra Office-paketet, och du kan göra grundläggande redigering av digitalfoton.
Styrkor: Ett lågt pris. Klarar allt grundläggande som de flesta användare behöver.
Svagheter: Kan inte köra grafiktunga PC-spel, och rekommenderas inte för att skapa musik, video eller redigera väldigt tunga digitalbilder (vanliga digitalfoton fungerar dock). Batteritiden är sällan speciellt bra. Själva konstruktionen kan vara plastig och klumpig, något du bör tänka på om du ofta tar med dig din dator hemifrån.
Här köper du din dator:
Liten och smidig bärbar PC
Ditt behov: Du tar ofta med dig din dator, antingen om du bär den mellan hemmet och jobbet eller skolan, eller om du ofta befinner dig på resande fot. Du vill ha schysst prestanda och klara av allting som den enklare datorn här ovan kan. Din dator ska väga lite, vara liten till storleken utan att det påverkar till exempel storleken på tangentbordet (vanligast är skärmen på runt 12 tum). Chassit på datorn ska vara tåligt så att datorn inte går sönder av att släpas fram och tillbaka överallt. Batteritiden ska vara bra så att du kan arbeta på ställen där du saknar strömuttag. Datorgenren du ska leta efter kallas för ultrabooks.
Styrkor: Väldigt portabel – den väger lite, är lagom stor, tunn och lätt att ta med sig. Prestandan på datorn är helt okej – oftast bättre än i den billiga bärbara PC:n listan här ovan. Batteritiden är ofta upp emot 6-10 timmar. Ultrabooks är överlag snygga datorer, så du behöver inte skämmas när du tar fram den, till skillnad mot en billig bärbar som utstrålar budget.
Svagheter: Prestandan är inte dålig i ultrabooks, men de klarar inte av att köra nya grafiktunga spel. Eftersom skärmens storlek ofta är på runt 12 tum är det inte ultimat för att syssla mycket med grafiskt arbete, eftersom program som Photoshop, InDesign och Illustrator kräver mycket skärmyta. Enklare bilder för webben, eller om du vill fixa småsaker på digitalfoton, går fint. Samma sak gäller för utveckling (programmering och webbdesign) där det är bra att ha stor skärmyta. Priset är förhållandevis rätt högt, men det beror på att komponenterna håller hög kvalitet på grund av det kompakta bygget. Satsar du på en SSD istället för traditionell hårddisk får du en väldigt rapp och tyst dator.
Här köper du din dator:
Kraftfull bärbar spel- och mediadator
Ditt behov: Du är ute efter en bärbar dator som har maximal prestanda. Den ska klara alla nya spel utan problem, och du ska kunna använda den för avancerad mediaproduktion – redigering av video, musik och bild. Komponenterna ska vara av bästa kvalitet och högsta prestanda. De här bärbara datorerna är ofta rätt klumpiga eftersom kraftfulla komponenter, speciellt processorn och grafikkortet, kräver bra kylning. Komponenterna kräver en hel del ström, vilket gör att batteritiden på dessa datorer är rätt begränsade. Men det är priset man gärna betalar för en dator som visar var skåpet ska stå! Dessa datorer är för dig som vill ha det allra bästa.
Styrkor: Prestandan är på topp. Det här är en bärbar dator som utan problem konkurrerar mot en kraftfull stationär dator. Snabb och kraftfull processor, snabb lagring och ett rejält grafikkort. Ofta är de snyggt designade för att tilltala gamers.
Svagheter: Hög prislapp på grund av komponenterna. Så här kraftfulla komponenter kräver kylning. Det gör att datorerna är relativt klumpiga och har en hel del fläktar som gör att de inte är tysta. De blir också ofta varma, så den här typen av datorer ska stå på ett bord – du ska inte ha dem i knät. Strömförbrukningen gör att batteritiden är begränsad.
Här köper du din dator:
Läs mer: